Henkinen jaksaminen

Ihmiset käsittelevät sairastumistaan hyvin eri tavoin. Joillekin se, että oireille löytyy vihdoin selitys, voi olla jopa helpotus. Useimmiten potilaille on kuitenkin negatiivinen asia saada tietää sairastavansa elämänmuutosta vaativaa sairautta.

  • Terveydenhuoltohenkilöstön tulisi huomioida myös potilaan henkistä jaksamista ja tarvittaessa tarjota apua. Kriisissä olevan ihmisen auttaminen on haastavaa normaalin potilastyön keskellä, ja sen vuoksi potilaille on tarjolla useita eri tukitahoja. Näitä voi harkinnan mukaan tarjota potilaalle erityisesti hoidon alussa ja pahenemisvaiheiden aikana.
  • Hoitohenkilökunta voi ilman erillistä lähetettä ottaa puhelimitse yhteyttä henkisen ensiavun työntekijään (HEA) tai sairaalapappiin. Sairaalassa toimii myös OLKA-piste, Josta voi myös pyytää työntekijää kertomaan mm. vertaistuesta ja potilasjärjestöjen toiminnasta.
  • Tarvittaessa Y-tiimi eli psykiatriset sairaanhoitajat auttavat päivystyksessä 8-22.
  • Kerro potilaalle vertaistuen merkityksestä ja ohjeista potilasta olemaan yhteydessä sydämen vajaatoiminnan kokemusasiantuntijaan Mikko Ketolaan (mikko.ketola@epshp.fi, 050 474 2883) tai Marja-Leena Markukseen (marja-leena.markus@epshp.fi, 050 474 8771)
  • Hyvin järkyttynyt tai masentunut potilas voi tarvita psykiatrisen terveydentilan arviota, jolloin lääkäri voi tehdä potilaasta lähetteen yleissairaalapsykiatrian poliklinikalle.

Henkinen ensiapu

  • Seinäjoen keskussairaalan potilaat ja heidän läheisensä sekä henkilökunta voivat saada henkistä ensiapua (HEA) vuorokauden kaikkina aikoina (24/7).
  • Henkistä ensiapua voidaan tarvita esim. seuraavissa tilanteissa:
    • Onnettomuus
    • Läheisen äkillinen sairastuminen tai kuolema
    • Väkivallan tai muun rikoksen uhriksi joutuminen
  • Henkinen ensiapu on läsnäoloa läheisten/potilaan kanssa, käytännön apua esim. lähiomaisten tavoittamisessa, tiedonhankkijana ja -välittäjänä hoitohenkilöstöön päin. Tärkeä asia on seuraavan päivän turvaaminen: tilanne kotona (lapset), avuntarve ja kotipaikkakunnan kriisityöryhmälle tiedottaminen.
  • Seinäjoen keskussairaalan hoitavan yksikön henkilökunta ottaa tarvittaessa yhteyttä henkiseen ensiapuun.

Yhteys henkisen ensiavun työntekijään (HEA)

  • Henkisen ensiavun työntekijät ovat kriisityöhön perehtyneitä sairaanhoitopiirin työntekijöitä. Henkinen ensiapu ei tee merkintöjä potilaan sairauskertomukseen, mutta kertoo käynnistään henkilökunnalle. Henkisen ensiavun tavoittaa ympärivuorokauden numerosta 835016.

Henkisen ensiavun yhteystiedot:

Päivystys: puh. 835016 tai 050 474 5016

OLKA-piste Seinäjoen keskussairaalassa

OLKA-piste on sairaalan ja järjestöjen yhteistoimintaa. Toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisuus potilaan ja heidän läheisensä kiireettömään kohtaamiseen sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.
OLKA -toimintaan kuuluvat sairaalassa sijaitseva OLKA -piste sekä vapaaehtoistoiminta. OLKA toteutetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Yhteisöjen Yhdistys ry/Järjestötalon yhteistyönä. OLKA on HUS:n ja EJY ry:n luoma yhteistyömalli.

OLKA -piste tarjoaa

  • aikaa kohdata kasvokkain
  • ammattilaisen ja vapaaehtoisen tukea
  • tietoa vertaistuesta ja vertaistuen välitystä
  • tietoa potilasjärjestöjen ja sairaalan tukimuodoista
  • potilasjärjestöjen ja sairaalan yksiköiden teemapäiviä.

OLKA -piste sairaalassa

OLKA -piste toimii keskussairaalan pääkäytävällä, 2. kerroksessa, kahvila Aronian vieressä.

Puhelin: 040 680 7909

Sähköposti: olka@epshp.fi

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!

Facebook: OLKAsjk

Twitter: OLKA_Seinajoki

Yhteys sairaalapappiin

Sairaalapapit (ev.lut.kirkko) ovat keskustelukumppaneita haastavissa elämäntilanteissa. Työssä painottuu erityisesti henkisten ja hengellisten kysymysten pohdinta sairauden kriisin ja surun keskellä. Sairaalapappi voi olla luonteva avunantaja, vaikka avunpyyntöä ei sanoitettaisikaan uskonnollisin termein.

Sairaalapapeilla on sairaala- ja kriisityön erikoistumiskoulutus. Sairaalapapin työ on osa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Päivystävän sairaalapapin tavoittaa joka päivä klo 7–22 numerosta 050 558 5163 (henkilökunnan lyhytvalinta puh. 2006). Sairaalapapit eivät tee merkintöjä potilaan sairauskertomukseen, mutta kertovat käynneistään henkilökunnalle.

EPSHP/Johtoryhmän hyväksymä § 165, 14.12.2017

Yhteys yleissairaalapsykiatrian poliklinikalle

Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka on psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksikkö. Poliklinikalla työskentelee moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat psykiatri, psykiatrinen sairaanhoitaja, psykologi ja sosiaalityöntekijä. Poliklinikan tehtävänä on potilaan psyykkisen terveydentilan arviointi sekä tarvittaessa psykiatrisen hoidon suunnittelu erikoissairaanhoidon eri yksiköihin. PS- näkymälle kirjattu konsultaatiopyyntö ja siihen vastaaminen aloittavat psykiatrisen avohoidon asiakkuuden.

Voit soittaa yleissairaalapsykiatrian poliklinikan sairaanhoitajan konsultaationumeroon 4592 virka-aikana ja numerosta saat lisäksi neuvoja pyynnön kohdistamiseksi oikeaan paikkaan.

  • Voit jättää myös soittopyynnön sihteerille nro 83-4522.
  • Virka-ajan ulkopuolella psykiatrinen päivystys toimii numerossa 4313 (akuuttipsykiatrian poliklinikka).